INFO

Periudha: shek XIX

Prejardhja: Greke

Familja e fjalëve: arkeolog, arkeologjik

Sinonime: -

Antonime: -

Shprehje: 

"arkeologjia klasike", "arkeologjia urbane"

Arkeologjia, sipas Stephen Dean

DMTH

Arkeologjia është shkencë që studion qytetërimet e lashtë me anë të analizave të monumenteve të gjetura, kryesisht, nëpërmjet gërmimit.

“Arkeologjia është si loja ku duhet të bashkosh pjesëzat e një figure,

përveç se nuk mund të shikoni zgjidhjen te kutia

dhe nuk i kemi të gjitha pjesët.”

Stephen Dean

Shikime totale: 715|Shikime sot: 1

ETIMO

Fjala arkeologji ka etimologji greke (“archaiologìa”), që përbëhet nga archaios”  që do të thotë antik dhe “logos” fjalë, mësim. Flitet për studimin e gjërave të lashta.

Për të hulumtuar rreth së kaluarës, nuk të komunikojmë me njerëzit që kanë jetuar në ato kohëra dhe shpesh nuk na ofrohen përgjigjet në pjatë të argjendtë. Duhet të gjejmë materiale dhe dëshmi që i kanë mbijetuar kohës: vepra artisitke, monumente, arkitektura etj. Kemi të bëjmë me “objekte që flasin”.

Më në përgjithësi, është një studim për gjërat që na rrethojnë, për zanafillën dhe dobinë e tyre (objekit flet apo hesht?), për traditën e të gjithëve.

Shikime totale: 715|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 715|Shikime sot: 1