INFO

Periudha: e panjohur

Prejardhja: Latine

Familja e fjalëve:i/e bekuar

Sinonime: uratë

Antonime: mallkim

Shprehje: 

"të pastë lënë bekimin", "zoti të bekoftë"

Bekimi, domethënia dhe etimologjia e fjalës

DMTH

Bekimi është një lutje e mirë ndaj një ose më shumë perëndive për dikë apo diçka. Në përgjithësi, është një shprehje falënderimi, mirënjohjeje apo lutjeje për dikë apo diçka.

Fig. mbarësi, diçka e mirë.

“Humori është bekimi më i madh i njerëzimit.” (Mark Twain)

Shikime totale: 853|Shikime sot: 1

ETIMO

Etimologjia e fjalës bekim nuk është qartësuar ende definitivisht.

Kemi dy versione kryesore për historinë e këtij termi:

  • Versioni 1: nga hebraishtja “barach” apo “beruch” që do të thotë bekoj
  • Versioni 2: nga latinishtja “benedicere” që ka të njejtën domethënie

Në të dy rastet kemi një etimlogji me përmbajtje fetare, por asnjëri nuk shpjegon përfundimisht historinë e fjalës.

Shikime totale: 853|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 853|Shikime sot: 1