INFO

Periudha: e panjohur

Prejardhja: E panjohur

Familja e fjalëve: borak, borimë

Sinonime: dëborë

Antonime: 

Shprehje: 

"bie borë", "borë e freskët", "top bore"

Bora, voltaire, fjolla, ortek, etimologjia

DMTH

Reshje e ngurtë atmosferike në formë kristalesh të vogla gjashtëkëndore (fjollë) apo në kokrra të vogla, që manifestohet nëse temperatura është afër apo nën zero.

Një fjollë bore është një nga krijimet më të brishta të Zotit,

por shikoni se çfarë mund të bëjnë, kur janë së bashku!

(anonim)

“Asnjë fjollë bore nuk ndihet fajtore në një ortek”

Voltaire

Shikime totale: 1 330|Shikime sot: 1

ETIMO

Fjala borë nuk ka ende një etimologji të vërtetuar definitivisht. Do ju prezantojmë disa versione të ndryshme të etimologëve tanë:

  • Bora mund të ketë origjinë nga frigjët, pasi që malet ku jetonin (Kaukazi dhe Tauri) ishin gjithnjë të mbuluar nga bora. Ata queheshin edhe “habori”, të borës.
  • Një tjetër version e afron borën me fjalën latine “boreas”, që përdoret në shumë gjuhë të ballkanit si erë e ftohtë e veriut apo shi i hollë. Është e mundshme që kuptimet të jenë ndryshuar nëpërmjet metonimisë.
  • Sipas një versioni tjetër, bora rrjedh nga mali Bora që gjendet në Maqedoninë qëndrore.
Shikime totale: 1 330|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 1 330|Shikime sot: 1