INFO

Periudha: shek. XVII

Prejardhja: E panjohur

Familja e fjalëve: -

Sinonime: ~kakao

Antonime: -

Shprehje: 

"çokollatë me qumësht", "çokollatë e zezë"

Çokollata etimologjia e fjalës, citim

DMTH

Produkt ushqimor i përbërë nga kakao, sheqeri etj; pije e trashë me çokollatë

Shikime totale: 379|Shikime sot: 1

ETIMO

Fjala ka etimologji azteke dhe rrjedh nga “xocolatl”. Ka gjasa që kjo fjalë azteke të jetë e përbërë  nga “xocolia” që do të thotë bëj të hidhur dhe “atl” ujë. Është importuar në Spanjë në vitin 1520 dhe pastaj është përhapur në të gjithë Europën. Fillimisht ka qenë pije, pas vitit 1640 kanë filluar të përgatisin torta me pastë të pjekur dhe me fara të ëmbla kakaoje.

Ky version na definon çokollatën si ujë të hidhur dhe është shumë larg nga kuptimi që ne i japim sot fjalës.

Një version tjetër na çon te fjala meksikane “ckocolatl”, ku “choco” do të thotë kakao dhe “latul“ ujë: pije me kakao.

 

Shikime totale: 379|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 379|Shikime sot: 1