INFO

Periudha: shek. XIII

Prejardhja: Latine

Familja e fjalëve: doktoreshë, doktoroj, doktoraturë

Sinonime: mjek, i diplomuar, profesor

Antonime: -

Shprehje: 

"doktor shkence", "profesor doktor"

DMTH

Shkallë apo titull i të diplomuarve; mjek.

“Doktori i së ardhmës nuk do të japë ilaçe, por do të udhëzojë pacientin e tij për t’u kujdesur për kornizën e njeriut, për mënyrën e të ushqyerit dhe për shkaqet dhe parandalimin e sëmundjeve.”

Thomas Edison

“Doktori më i mirë jep më së paku ilaçe”

Benjamin Franklin

Shikime totale: 411|Shikime sot: 1

ETIMO

Fjala doktor ka prejardhjen nga fjala latine “doctorem”, që rrjedh nga folja “docere” jam mësim, trajnoj.

Në etimologjinë e fjalës, nuk hasim asnjë korrelacion me mjekësinë sepse doktori ka mbuluar një fushë semantike më të gjerë; ajo që ndërlidh doktorin me mjekun është se të diplomuarit më të vlerësuar apo ato me reputacion ëm të lartë ishin ato nga të cilët varet shëndeti i njerëzve.

Edhe sot roli i doktorit (në kuptimin mjek) ka konsideratë të madhe, megjithatë është në rënie në krahasim me të kaluarën.

Shikime totale: 411|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 411|Shikime sot: 1