INFO

Periudha: shek. XIII

Prejardhja: Greke

Familja e fjalëve:etimologjik

Sinonime: ~origjinë, prejardhje, derivat

Antonime: -

Shprehje: 

etimologji e paqartë, fjalor etimologjik, studim etimologjik

Etimologjia, kuptimi dhe prejardhja e fjalës

DMTH

Etimologjia është shkenca që studion prejardhjen dhe historinë e fjalëve.

“Etimologu gjen te fjalët më të vdekura një pikturë të shkëlqyer.

Gjuha është një poezi fosilesh.”

(Ralph Waldo Emerson)

Shikime totale: 3 028|Shikime sot: 1

ETIMO

Fjala etimologji rrjedh nga gjuha e lashtë greke dhe përbëhet nga “etimon” (e vërtetë, reale) dhe “logos” (thënie, fjalë). Me rrënjën e fjalës etimologji kuptojmë që kur kërkojme prejardhjën e fjalëve, ne jemi duke kërkuar domethënien e vertetë të tyre: thënë ndryshe, kuptimi i parë i një fjale, që nga sajimi i saj, është pika e referimit për historinë e asaj fjale.

Prandaj, etimologjia nuk na tregon vetëm origjinën e fjalëve, por na shërben për të përdorur ato drejtë dhe në kontekstin e duhur.

Shikime totale: 3 028|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 3 028|Shikime sot: 1