INFO

Periudha: shek. XIII

Prejardhja: Latine

Familja e fjalëve: festar, festiv, festim, festoj

Sinonime: kremtim, pushim, aheng, solemnitet, ngazëllim

Antonime: ditë pune

Shprehje: 

"festë kombëtare", "festa e vitit të ri", "festë private", "festë sportive"

Festa

DMTH

Ditë e shënuar që kremtohet çdo vit  me rite dhe ceremoni të ndryshme, për të përkujtuar një ngjarje  të rëndësishme të një populli, kombi, feje, familjeje etj. Flasim, pra, për shumë lloje festash:

  • universale: Viti i Ri
  • fetare: Bajrami, Krishtlindjet
  • qytetare: Dita e Flamurit, Dita e Pavarësisë
  • private apo personale: ditëlindja, përvejtori i martesës, diplomimi
Shikime totale: 449|Shikime sot: 1

ETIMO

Fjala festë rrjedh nga gjuha latine “festum” dhe “dies festus” (ditë feste), që shpreh gëzim publik, ngazëllim, aheng. Ka të njejtën prejadhje “feri-ae” (pushim, abstenim nga puna për nder të perëndive).

Nëse hulumtojmë edhe më thellë, zbulojmë që ekziston edhe një origjinë më e lashtë e termit (“festiao” ose “estiao” nga greqishtja), që shpreh mikpritjen në vatrën e familjes (në sanskrit “vastya” do të thotë vatër), që konfirmon kuptimin e përbashkët të festës

Në përfundim, etimologjia e fjalës festë na dhuron një ditë pushimi, plotë hare dhe gëzim, e karakterizuar nga bashkimi dhe mikpritja.

 

Shikime totale: 449|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 449|Shikime sot: 1