INFO

Periudha: shek. XVII

Prejardhja: Greke

Familja e fjalëve: palindromik

Sinonime: 

Antonime: 

Shprehje: 

"emër palindrom", "shprehje palindromike"

Palindromi - domethënia dhe etimologjia, shembuj palindromi shqip

DMTH

Shkronja, fjalë, fjali apo shifra që mund të lexohen njësoj nga e djathtë në të majtë dhe anasjelltas.

Kemi palindrome të ndryshme, ja disa shembuj konkret:

  • Shkronjë: grupi muzikor suedez ABBA
  • Fjalë: ara, arra, takat, radar, kajak, emri Ana (apo Anna, si këngëtarja Anna Oxa), Otto (si Otto von Bismarck), Bob (si Bob Marley), Robert Trebor (aktor amerikan)
  • Fjali: “Emir un’e takova avokaten, urime!”,  apo në anglisht “A man, a plan, a canal: Panama”
  • Shifra: data e ardhshme palindromike është 2 shkurt 2020 (02.02.2020), ndërsa viti i ardhshëm është 2112.

Palindromi ndoshta nuk shton asgjë në aspektin sematik, por sigurisht që i dhuron shprehjeve një formë të rafinuar dhe simboleve një simetri të bukur.

Shikime totale: 3 393|Shikime sot: 1

ETIMO

Fjala palindrom ka zanafillë greke dhe do të thotë “që vrapon mbrapa”; përbëhet nga “palin” prapa dhe “dramein” vrapoj. Etimologjia e fjalës ngërthen në vete tiparin kryesor të palindromit, gjegjësisht leximin mbrapsht.

 

Shikime totale: 3 393|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 3 393|Shikime sot: 1