INFO

Periudha: shek. XVI

Prejardhja: Greke

Familja e fjalëve:

Sinonime: aksident, aventurë, fatkeqësi, vështirësi, problem, incident

Antonime: fat

Shprehje: 

"pas shumë peripecish", "peripecitë e Odiseut", "peripecitë e jetës"

Peripecia, domethënia dhe etimologjia, peripecitë e uliksit

DMTH

Ngjarje e rrezikshme dhe e papritur që ndryshon rrethanat dhe karakterizohet nga fati i keq.

Në letërsi, ndryshim i papritur i situatës, ngjarje tipike e tragjedisë greke.

Shikime totale: 957|Shikime sot: 1

ETIMO

Etimologjia e fjalës peripeci ka origjinë greke. Ajo e ka prejardhjen nga “peripeteia”, rrënja e sëciliës rrjedh nga folja “peri-pipto”, ku “peri” do të thotë përreth dhe “pipto” bie poshtë.

Pra, peripecia është një gjendje e papritur në të cilën biem dhe mbesim të rrethuar. Në thelb, një person që ka patur shumë perepeci është ai që ka pësuar shumë vështirësi dhe mezi ia ka dalur.

Shikime totale: 957|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 957|Shikime sot: 1