INFO

Periudha: shek. XIV

Prejardhja: Greke

Familja e fjalëve: -

Sinonime: ~metonimi

Antonime: -

Shprehje: 

-

Sinekdoka, figurë sitilistike, domethënie dhe etimologji

DMTH

Sinekdoka është figurë sitilistike që konsiston në zëvendësimin e një fjale me një tjetër, termat në fjalë kanë marrëdhënie sasie. P.sh. i referohemi:

  • një pjese duke nënkuptuar të tërën: pragu në vend të shtëpisë
  • të tërën për pjesën: Amerika për SHBA,
  • njëjësin për shumësin: “shqiptari është gjithmonë kështu” në vend se shqiptarët
  • numrin e përcaktuar për të papërcaktuarin: “i bëfsh 100 vjet” në vend se “shumë vjet”
  • numrin e papërcaktuar për të përcaktuarin: “ka patur mundësi të panumërta”
  • përmbajtësi për përmbajtjen: “kam pirë një gotë”
  • etj.
Shikime totale: 2 045|Shikime sot: 1

ETIMO

Fjala sinekdokë ka etimologji greke (“synekdokhe”), ku “syn” do të thotë bashkë dhe “ekdekhomai”  kuptoj, marr vësh).

Shikime totale: 2 045|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 2 045|Shikime sot: 1