INFO

Periudha: shek. XIV

Prejardhja: Latine

Familja e fjalëve: -

Sinonime: -

Antonime: ekuinoks

Shprehje: 

"solstici i verës", "solstici i dimrit"

Sosltici i verës dhe i dimrit, domethënia, etimologjia

DMTH

Solstici është periudha e vitit kur Dielli gjendet në pikën më të largët nga ekuatori, efekt i sëcilit është dita (solstici i verës) apo nata (solstici i dimrit) më e gjatë e vitit.

Solstici na dhuron disa kuriozitete shumë interesante:

 • gjatë këtyre periudhave, në vendet mes qarqeve polarë dhe polet, dielli nuk lind apo perëndon për 24 orë
 • solstici i dimrit ka qenë festë për popuj të ndryshëm:
  • Sol Invictus për paganët, që festonin dritën dhe rilindjen
  • Saturnalitë në Romën e vjetër që paraqesin përvjetorin e Tempullit të Saturnit (17 dhjetor). Kjo festë ishte e karakterizuar nga përdorimi i shumë qirinjëve (dritë)
  • Krishtlindjet për krishterët më 25 dhjetor
  • Dongzhi në Azinë Lindore e bazuar në filozofinë yin e yang. Pas kësaj feste, do të ketë më shumë dritë dhe energji pozitive.
  • Yule  për skandinavët, që vjen nga Juul (do të thotë Krishtlindje) e cila festohej me ndezje zjarresh që simoblizonin ngrohjen dhe dritën e diellit.
  • Yalda për persianët që festohet ditën e parë të dimrit në kalendarin persian. Sipas mitologjisë iraniane, engjëlli i dritës dhe i së vërtetës Mitra lindi në fund të kësaj nate pasi që mundi errësirën.

  Historikisht, solstici i dimrit ka paraqitur fillimin e një viti të ri, i karakterizuar nga fitorja e dritës ndaj errësirës, që korrespondon me definicionin astronomik të fjalës.

 • Nabta Playa (Egjipt) ekziston një reth kalendarik, ku dy monolitë shtrihen në drejtim (verilindje) të lindjes së diellit më 21 qershor dhe duhet të jetë më i vjetër se Stonehenge të paktën një mijë vjet
Shikime totale: 940|Shikime sot: 1

ETIMO

Solstici ka etimologji latine “solstitium”, që përbëhet nga “sol” (diell) dhe “sistere” (ndalem); pra, momenti kur dielli ndalet në pikëm e tij më të lartë.

Shikime totale: 940|Shikime sot: 1

[wp-review]

Shikime totale: 940|Shikime sot: 1